Μετακινήστε το ποντίκι στις παρακάτω εικόνες

Πήλιο

Το Πήλιο είναι χερσόνησος που βρίσκεται στη μέση της διαδρομής Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Στην ορεινή αυτή περιοχή υπάρχουν υπόγειες δεξαμενές νερού που παρέχουν νερό ακόμη και το καλοκαίρι. Εδώ μπορεί κανείς να συναντήσει ρέματα με πλούσια βλάστηση στις όχθες τους και κισσούς να κρέμονται από ψηλά πλατάνια. Επίσης υπάρχει αφθονία από φτέρες και πολύχρωμες λιβελούλες. Οι περιοχές σε υψηλό υψόμετρο καλύπτονται από καταπράσινα δάση οξυάς. Στους ελαιώνες συναντάμε πανέμορφους συνδυασμούς χρωμάτων κυρίως το γκριζοπράσινο των δέντρων σε μία μαγευτική αντίθεση με το μώβ του θυμαριού και το ρόζ των λουλουδιών της λαδανιάς. Το παιχνίδισμα του νερού της θάλασσας με τις ηλιαχτίδες εντυπωσιάζει όταν το παρατηρεί κανείς από ψηλά στις πλατείες των χωριών του Πηλίου κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια. Το Πήλιο είναι η περιοχή που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία επισκέπτονταν συχνά οι θεοί του Ολύμπου κατά τους θερινούς μήνες, και έχει παραμείνει σχεδόν αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας, φυσικά χωρίς μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις.

Καλντερίμια

Τον 18ο αιώνα χτίστηκαν πανέμορφα τοξωτά πέτρινα γεφύρια και μονοπάτια στρωμένα με πέτρες (καλντερίμια) για να διευκολύνουν την μεταφορά των προϊόντων με ζώα, κυρίως μουλάρια, μεταξύ των ορεινών χωριών προς τα λιμάνια του Πηλίου και αντιστρόφως. Με το πέρασμα του χρόνου πολλά από τα καλντερίμια καταστράφηκαν, άλλα παραμελήθηκαν ή στρώθηκαν με άσφαλτο, αλλά μερικά από αυτά διατηρήθηκαν σε καλή κατάσταση μέχρι τις μέρες μας και ελάχιστα έχουν αποκατασταθεί. Μερικά έχουν σηματοδοτηθεί και περιλαμβάνονται σε χάρτες της περιοχής. Στις διαδρομές που περιγράφουμε περιλαμβάνονται καλντερίμια, χωματόδρομοι και δρόμοι με άσφαλτο, δασικά μονοπάτια και μερικά τμήματα της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής, όπου σήμερα λειτουργεί το τουριστικό τραινάκι τα Σαββατοκύριακα. Το ανατολικό Πήλιο είναι πιο απρόσιτο και απότομο απ΄ότι το δυτικό, και επομένως οι διαδρομές στην ανατολική πλευρά συχνά περιλαμβάνουν μεγαλύτερες υψομετρικές διαφορές.

Περίπατοι

Έχουμε προτιμήσει κυκλικές διαδρομές, ώστε να επιστρέφει κανείς πάντοτε στο σημείο από όπου ξεκίνησε. Εκτός από την περιγραφή της κάθε διαδρομής θα βρείτε ένα χάρτη με τη διαδρομή σημαδεμένη και μπορείτε επίσης να κατεβάσετε GPS waypoints and tracks. Η διάρκεια της διαδρομής που αναφέρεται δεν συμπεριλαμβάνει τις τυχόν στάσεις. Η χρήση της πυξίδας κάπου-κάπου θα ήταν χρήσιμη. Επίσης μπορείτε να κατεβάσετε τις διαδρομές των περπατημάτων στο κινητό σας από το www.wikiloc.com.

Να έχετε υπόψη σας πως η θερμοκρασία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μήνα είναι αρκετά υψηλή για πεζοπορεία. Επίσης θα πρέπει να τονισθεί η επιστροφή σας να γίνει πριν από τη δύση του ηλίου. Πάντα να κουβαλάτε αρκετό νερό (1 με 1.5 λίτρο για κάθε άτομο), αν και συχνά θα συνταντήσετε πηγές στις διαδρομές. Προτείνουμε να φοράτε σταθερά και υψηλά παπούτσια και καπέλο για να προστατευθείτε από τον ήλιο. Αν κατευθυνθείτε προς μεγαλύτερο υψόμετρο μάλλον θα χρειαστείτε και μια ελαφριά ζακέτα. Να έχετε πάντα μαζί φαγητό, όπως μπισκότα, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.

Οι διαδρομές που περιγράφουμε διατείθονται σε όλους δωρεάν. Απαγορεύεται όμως η χρησιμοποίησή τους για εμπορικούς σκοπούς χωρίς τη γραπτή συγκατάθεσή μας.

διαδρομές

Προσοχή! Η καταιγίδα Ντάνιελ προκάλεσε σημαντικές ζημιές στα μονοπάτια. Ελπίζουμε να σας καλωσορίσουμε ξανά την επόμενη άνοιξη (Σεπτέμβριος 2023).