Μερικές πληροφορίες για μας

Τον Ιούνιο του 2006 βρεθήκαμε τυχαία στο Πήλιο. Πράγματι μεγάλη τύχη για μας! Δεν ήταν η πρώτη μας επαφή με την Ελλάδα, διότι την είχαμε επισκεφθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Όμως εντυπωσιαστήκαμε από την ομορφιά του Πηλίου: η ποικιλία του τοπίου, οι ακτές του με τους πανέμορφους κολπίσκους, τα γραφικά χωριά του και η πρωτόγονη ομορφιά του χωρίς μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις. Και όλα αυτά που αναφέραμε κοντά σε μία πόλη, το Βόλο, όπου μπορεί κανείς να βρει σχεδόν οτιδήποτε χρειάζεται και φυσικά μια λαϊκή αγορά με φρέσκα προϊόντα δύο φορές την εβδομάδα.

Και οι δύό μας είμαστε λάτρες της πεζοπορίας και έχουμε περπατήσει σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη και εκτός από αυτήν. Εκείνο το πρώτο μας καλοκαίρι στο Πήλιο αποκαλύφθηκε τέλειο με την ανακάλυψη των θαυμάσιων περιπάτων μας στην περιοχή του. Το Πήλιο προσφέρει μία ποικιλία περιπάτων: από τους πιο απλούς περιπάτους κατά μήκος των ακτών μέχρι τους πιο κουραστικούς ψηλά στο βουνό. Και επιπλέον, επειδή η θάλασσα είναι πάντοτε κοντά μπορεί κανείς να ξεκινήσει την ημέρα του για περπάτημα με μια βουτιά στη θάλασσα και εν συνεχεία να επιστρέψει με ένα θαυμάσιο ηλιοβασίλεμα πίσω από τη θάλασσα.

Κατά την διάρκεια των περιπάτων μας σκεφθήκαμε ότι θα ήτανε πολύ πιο ωραία εάν κάναμε την περιοχή πιο προσιτή σε τουρίστες που, ενώ θα ήταν σε διακοπές, δεν θα είχαν το χρόνο να ασχοληθούν με τις διαδρομές. Πολλές από τις διαδρομές που ανακαλύψαμε δεν αναφέρονται στους διαθέσιμους χάρτες. Μόνο ένας μικρός αριθμός διαδρομών αναφέρεται σε αυτούς. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να επιστρέψουμε το 2007 και να προσπαθήσουμε εμείς οι ίδιοι να καταγράψουμε τους περιπάτους. Το 2008 προχωρήσαμε λίγο περισσότερο με την δημιουργία της ιστοσελίδας μας.

Και όπως φαίνεται τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη! Έχουμε σχέδια να προσθέσουμε καινούργιες διαδρομές στην ιστοσελίδα. Όμως η καταγραφή των περιπάτων και η περιγραφή τους έχει νόημα μόνον όταν οι περίπατοι αυτοί διατηρούνται ανοιχτοί και φυσικά προσιτοί. Πολλά καλντερίμια σήμερα έχουν παραμεληθεί και στενά μονοπάτια εύκολα καλύπτονται από τη βλάστηση κατά τη διάρκεια του έτους. Το Πήλιο είναι μία περιοχή με μία δυναμική για τουρισμό περιπάτου και πεζοπορίας και μπορεί να συγκεντρώσει ένα σεβαστό αριθμό πεζοπόρων που θα βοηθήσει τον τοπικό τουρισμό που προς το παρόν η παρουσία τους είναι μόνο κατά τους θερινούς μήνες. Ελπίδα μας είναι μέσω αυτής της ιστοσελίδας να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην επαναφορά των πολύ όμορφων αυτών καλντεριμιών και πέτρινων γεφυριών στην αρχική τους μορφή.

Δημιουργούμε οικολογικούς κήπους εδώ και 20 χρόνια. Αναπτύσσουμε δραστηριότητες με άλογα στο Πήλιο από το 2019, για περισσότερες πληροφορίες βλ www.livingwithhorsesingreece.earth

 

Ruud Schreuder και Caroline Pluvier

Caroline Pluvier

 


Χάρη στους: Aleid Pluvier, Hans de Sain, Stavroula Mitsopoulou, Hanneke en Jetze Dubbelman, Rickie de Winter, Jacquie Waller, Werner Wenzel, Peter en Kathy Youngman, Elizabeth en Panos Avramides, Kanteklik Webdesign (www.kanteklik.gr), Chris en Kathryn Wicks, Kyriakos Stathakis, Reinhard Auer (www.rein-hard.com), Marianne Roskam Abbing