In juni 2006 belandden we min of meer bij toeval in Pilion. En gelukkig maar! Het was niet onze eerste kennismaking met Griekenland, want daar kwamen we al jaren. In Pilion werden we getroffen door de schoonheid van het gebied; de afwisseling in het landschap, de kustlijn en mooie baaien, de sfeervolle plaatsjes en de kleinschaligheid van het toerisme. En dichtbij dat alles de grote stad Volos, waar zo’n beetje alles te krijgen is en twee keer per week een markt is met vele verse producten.

We houden beide erg van wandelen, en dat hebben we in de loop van de jaren ook veel gedaan in verschillende landen binnen en buiten Europa. Die zomer in Pilion werd het vakantiegevoel voor ons compleet toen bleek dat we er ook prachtige wandelingen konden maken. Pilion leent zich voor wandelingen in soorten en maten; van korte eenvoudige loopjes aan de kust tot lange en zwaardere wandelingen wat hogerop. En omdat de zee nooit ver weg is, kun je een wandeldag altijd beginnen met een duik in de golven, en eindigen met een prachtige zonsondergang over het water.

Al wandelend bedachten we hoe leuk het zou zijn als het gebied makkelijker toegankelijk zou worden voor toeristen die op vakantie komen en niet de tijd hebben om zelf wandelroutes uit te zoeken. Veel paden die we ontdekten, bleken niet op de beschikbare kaarten te staan. Een  heel beperkt aantal paden is gemarkeerd. Zo werd het idee geboren om in 2007 terug te komen en te kijken of we zelf wandelingen zouden kunnen samenstellen. In 2008 zijn we daarmee verder gegaan. Deze website is daar het resultaat van.

En we zijn nog niet klaar! We hebben nog plannen voor nieuwe wandelingen, die aan de site zullen worden toegevoegd. Maar wandelingen samenstellen en beschrijven is maar het halve verhaal. De paden waarover wandelingen lopen, moeten wel toegankelijk gehouden worden. Veel stenen paden zijn nu erg verwaarloosd, smalle paadjes groeien in de loop van het jaar dicht. Pilion is een gebied dat veel potentie heeft voor wandeltoerisme. En een toestroom van wandelaars zou ten goede komen aan de lokale toeristenindustrie, die het nu vooral moet hebben van de zomermaanden. We hopen dat we, mede dankzij deze site, een bijdrage kunnen leveren aan het herstel van de prachtige oude stenen paden en bruggen in het gebied.

We hebben 20 jaar lang een eigen bedrijf gehad in het ontwerpen en aanleggen van natuurrijke tuinen. Sinds 2019 zijn we bezig met het ontwikkelen van activiteiten met paarden op Pilion, zie voor meer informatie hierover www.livingwithhorsesingreece.earth

 

Ruud Schreuder en Caroline Pluvier

Caroline Pluvier

 


Met dank aan: Aleid Pluvier, Hans de Sain, Stavroula Mitsopoulou, Hanneke en Jetze Dubbelman, Rickie de Winter, Jacquie Waller, Werner Wenzel (www.linguardor.com), Peter en Kathy Youngman, Elizabeth en Panos Avramides, Kanteklik Webdesign (www.kanteklik.nl), Chris en Kathryn Wicks, Kyriakos Stathakis, Reinhard Auer (www.rein-hard.com), Marianne Roskam Abbing